Ongelooflijk maar waar: Lytsewierrum heeft glasvezel!


Ongelooflijk maar waar: Lytsewierrum heeft glasvezel!

“Het is echt waar, Lytsewierrum heeft het voor elkaar!”, zo luidt de tekst op de website Lytsewierrum.nl. De 11 woningen en boerderij in één van de kleinste dorpen van Friesland zijn sinds kort aangesloten op glasvezel, mogelijk gemaakt door een enthousiaste groep initiatiefnemers, Provincie Fryslân en de coöperatieve vereniging Fryslân Ring. Lytsewierrum is een terpdorp in de gemeente Littenseradiel en ligt aan een doodlopende weg. En nu dus ook aan de supersnelle glasvezelsnelweg!

Volgende week worden de eerste bewoners door de gekozen provider aangesloten. Alle leveranciers mogen hun diensten leveren over het open glasvezelnetwerk. De aanleg in het dorp is het resultaat van de inspanningen van de werkgroep met initiatiefnemers uit de dorpen Itens, Rien, Lytsewierrum, Hinnaard en Hidaard onder de naam ‘De 4 Doarpen en Hidaard’. De inwoners zijn dolblij dat ze straks eindelijk supersnel kunnen internetten. De oude verbinding verloopt nog via een ouderwetse telefoonkabel.

In totaal werden in dit gebied 161 woningen aangesloten op glasvezel met provinciale subsidie. Het project 'De 4 Doarpen en Hidaard' is één van destart-up projecten alsopmaat naar grotere glasvezelprojecten in de provincie. Hiermee ondersteunt de provincie de aanleg van een breedbandnetwerk in de buitengebieden waar nog geen kabel- of glasvezelnetwerk aanwezig is.

Hebt u thuis ook een slechte internetverbinding? Maak uw behoefte aan glasvezel kenbaar via www.Friesland.OpGlas.nl! Hiermee brengen wein kaart waar de noodzaak voor glasvezel het hoogst is.


« Terug naar het nieuwsoverzicht

GERELATEERD

Video: Brekkenpolder aangesloten op glasvezel

Video: Brekkenpolder aangesloten op glasvezel

17.09.2015

De aanleg van glasvezel in Brekkenpolder bij Lemmer is afgerond! Inwoners en ondernemers van dit buitengebied kunnen nu gebruik maken van een supersnelle internetverbinding. Anne Glasbergen van Zeilschool De Kikkert is apetrots. Samen met Fryslân Ring is dit project gerealiseerd, als één van de 8 startup projecten van de Provinsje Fryslân.

in Glasvezel Buitengebied
Snel internet, maar niet voor iedereen!

Snel internet, maar niet voor iedereen!

28.06.2016

Sinds juli 2015 zijn internetproviders druk bezig hun internetsnelheden te verbeteren. Toch profiteert lang niet iedereen hiervan. Uit steekproeven van de Consumentenbond blijkt dat vooral huishoudens die al snel internet konden afnemen, erop vooruit zijn gegaan.

in Glasvezel Buitengebied
Glasvezelproject Langedijke in NOS Journaal

Glasvezelproject Langedijke in NOS Journaal

10.06.2015

Op donderdag 4 juni 2015 kwam een filmploeg van de NOS naar Langedijke. De heer Scheepstra werd als eerste bewoner aangesloten op glasvezel! Heuglijk nieuws dus. In Follega-Eesterga werd het graafwerk afgerond. Ook Arie Spaanderman van Fryslân Ring kwam nog even aan het woord.

in Glasvezel Buitengebied, Internet