Glasvezel levensader Nordwin College


Glasvezel levensader Nordwin College

Nordwin College wordt ook wel de groenste school van Nederland genoemd. Met in totaal 6 locaties in Friesland is het een opleidingscentrum voor zo'n 3800 VMBO-groen leerlingen en MBO studenten. De school is met name gericht op 'groene' opleidingen: dierverzorging, bloemsierkunst, groene techniek, voeding en gezondheid, natuur en recreatie, veehouderij en akkerbouw. Daarnaast biedt Nordwin College MBO Life Sciences aan. Dit is een samenwerkingsverband tussen deze school en Friesland College.

Nordwin College richt zich op duurzame, technische en innovatieve ICT-oplossingen. Rob Smit is hoofd ICT op alle locaties. Al sinds 2005 is adviseur Herman Oortmann nauw betrokken bij Nordwin College. "Naast dat we een groene school zijn, is het voor ons ook belangrijk dat we met de tijd meegaan wat ICT betreft. Fryslân Ring is hierbij een belangrijke partij. Wanneer we wijzigingen willen aanbrengen in de ICT infrastructuur, schakelen we altijd Herman in. Hij kijkt hoe dit voor ons op de voordeligste manier kan, zonder in te leveren op de kwaliteit."


Onderwijs in de cloud
"We maken gebruik van een groot aantal cloud-oplossingen, zoals N@Tschool", vertelt Smit. "Hier kunnen leerlingen en studenten alle informatie, studiegidsen en lesmaterialen vinden die zij nodig hebben. Ook wordt er een digitaal portfolio bijgehouden waarin alle afgeronde toetsen, projecten en opdrachten gedocumenteerd zijn. N@Tschool loopt naadloos over in Microsoft Sharepoint, een andere cloudoplossing. Hiermee kunnen leerlingen en studenten met elkaar samenwerken aan documenten en opdrachten inleveren."

Glasvezel levensader school
Smit: "Naast de clouddiensten voor de leerlingen en studenten maken we ook gebruik van een leerlingvolgsysteem en een online programma voor de financiële administratie. Doordat we zoveel in de cloud werken, is onze glasvezelverbinding zo'n beetje de levensader van de school geworden, technisch gezien tenminste. Een aantal van onze eerste klassen heeft sinds kort een iPad in bruikleen, die ze gedurende hun studie kan gebruiken. Het onderwijs zal alleen maar digitaler worden. We kunnen ons geen ICT storingen permitteren, het moet gewoon goed zijn en goed werken."

Groen en duurzaam
In de filosofie van groen en duurzaam past ook het uitbesteden van de servers. "We hebben bijna geen servers meer op de schoollocaties staan, want al die servers produceren warmte en moeten gekoeld worden. De servers hebben we ondergebracht in een datacenter, ook wel co-locatie genoemd. Hiermee zijn we geen beheerorganisatie meer, maar een regieorganisatie. We hebben de regie over de servers in eigen handen. En daarnaast hebben we altijd de coöperatieve vereniging Fryslân Ring achter de hand als goede raadgever en partner!", aldus Rob Smit.


« Terug naar het overzicht

GERELATEERD

4.000 datalekken sinds 1 januari

4.000 datalekken sinds 1 januari

12.10.2016

Bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zijn sinds 1 januari 2016 bijna 4.000 meldingen van datalekken binnengekomen. Het gaat vaak om menselijke fouten, maar ook om serieuze lekken met medische gegevens. Zoals toen onlangs de patiëntgegevens van een Zwols ziekenhuis zijn ontvreemd.

in Veiligheid, Datanetwerken
Cybercrime: wie is de zwakste schakel?

Cybercrime: wie is de zwakste schakel?

15.12.2016

Het onderwerp Cybercrime kreeg de afgelopen weken ontzettend veel aandacht in de media. Zembla besteedde er een uitzending aan en ook Opgelicht?! zond gister de laatste van een driedelige special over Cybercrime uit. Wat als uw bedrijf via uw medewerkers wordt gehacked en criminelen mee kunnen kijken in uw gevoelige bedrijfsdata?

in Cloud, Veiligheid, Datanetwerken
Nederland gidsland voor digitale samenleving

Nederland gidsland voor digitale samenleving

05.09.2016

Als het aan de Nederlandse universiteiten ligt staat ons land over tien jaar wereldwijd op de kaart als proeftuin en gidsland voor een digitale samenleving. De komende jaren trekken universiteiten gezamenlijk op om dit ambitieuze plan vorm te geven.

in Cloud, Internet
Meldplicht datalekken: een handige checklist

Meldplicht datalekken: een handige checklist

10.08.2016

De Meldplicht Datalekken staat dit jaar behoorlijk in de spotlights. Ook wij merken dat dit onderwerp erg actueel is bij onze klanten. Vragen die regelmatig aan ons gesteld worden zijn: Hoe kom ik er achter dat mijn organisatie een datalek heeft? Aan welke voorwaarden moet mijn organisatie voldoen?

in Veiligheid, Datanetwerken
Meld u aan voor Digitale Veiligheid 3.0

Meld u aan voor Digitale Veiligheid 3.0

03.01.2017

Digitale Veiligheid is het praktijkgerichte netwerkevent voor u als security en IT professional. Op donderdag 23 maart 2017 bent u van harte welkom bij ons evenement dat plaats vindt in Thialf Heerenveen. Tijdens het congres delen wij graag de nieuwste inzichten op het gebied van databeveiliging, hackers en wet- en regelgeving.

in Cloud, Veiligheid, Datanetwerken
Glasvezel draagt bij aan flexibele zorg

Glasvezel draagt bij aan flexibele zorg

17.01.2012

Bij GGZ In de Bres staan verbindingen Bij GGZ In de Bres staan verbindingen centraal. Verbindingen tussen hulpverleners en cliënten, tussen lichaam, ziel en geest. Maar ook verbindingen tussen de vestigingen Assen, Drachten, Groningen en Lelystad.

in Datanetwerken
Glasvezel levensader Nordwin College

Glasvezel levensader Nordwin College

08.03.2016

Nordwin College wordt ook wel de groenste school van Nederland genoemd. Met in totaal 6 locaties in Friesland is het een opleidingscentrum voor zo’n 3800 VMBO-groen leerlingen en MBO studenten. Al sinds 2005 is adviseur Herman Oortmann van Fryslân Ring nauw betrokken bij Nordwin College.

in Cloud, Datanetwerken
“Alleen was ons dit niet gelukt”

“Alleen was ons dit niet gelukt”

19.03.2013

Technologie en automatisering spelen bij Lasaulec een belangrijke rol om de dienstverlening aan de klant doorlopend te verbeteren. Hoofd ICT Hessel Hogendorp schakelde Fryslân Ring in voor advies en optimalisatie. “al snel werd de meerwaarde van de integrale benadering door adviseur Michael de Kraaij duidelijk."

in Datanetwerken, Mobiele Telefonie, Internet
Leren op de digitale snelweg

Leren op de digitale snelweg

26.04.2013

Waar het midden- en kleinbedrijf op dit moment een forse inhaalslag maakt in het slim toepassen van de mogelijkheden van de digitale snelweg, is het gebruik van internet binnen onderwijsinstellingen al langere tijd gemeengoed. Snelle glasvezelverbindingen worden ingezet om de automatisering van onder meer de administratie efficiënter in te richten.

in Veiligheid, Datanetwerken, Internet