Leren op de digitale snelweg


Leren op de digitale snelweg

Waar het midden- en kleinbedrijf op dit moment een forse inhaalslag maakt in het slim toepassen van de mogelijkheden van de digitale snelweg, is het gebruik van internet binnen onderwijsinstellingen al langere tijd gemeengoed. Snelle glasvezelverbindingen worden ingezet om de automatisering van onder meer de administratie efficiënter in te richten. Maar ook tijdens de les wordt volop gebruik gemaakt van glasvezelbreedband. In het klaslokaal, maar ook steeds vaker daarbuiten.

Met zes locaties verspreid over Heerenveen, Joure en Grou verzorgt OSG Sevenwolden voortgezet onderwijs voor een kleine 2800 leerlingen. Met praktijkonderwijs en alle leerwegen vmbo, havo, atheneum en gymnasium biedt Sevenwolden een compleet aanbod aan voortgezet onderwijs. Vernieuwing van de onderwijsmethoden heeft de school daarbij hoog in het vaandel, vertelt Sixtus Haverkamp, voorzitter van het College van Bestuur. In de eerste plaats om als onderwijsinstelling bij te blijven bij de ontwikkelingen in de samenleving. Maar vooral ook om de leerling van vandaag voor te bereiden op het kantoor of de werkvloer van overmorgen.

Glasvezelnetwerk

Het onderwijs van vandaag stelt hoge eisen aan de infrastructuur, weet Haverkamp: "Als de leerlingen van een paar klassen tegelijk op internet naar informatie gaan zoeken is de capaciteit van een ADSL-lijn absoluut ontoereikend. En dan heb ik het nog niet eens over het up- en downloaden van filmbestanden in het kader van zo'n opdracht als net genoemd. Wij hebben onze locaties daarom met elkaar verbonden, met een verbindingssnelheid tot wel een Gigabit per seconde. Toegang tot internet vindt plaats via een centrale server in Heerenveen." Fryslân Ring, partner van Breedband in Bedrijf, realiseerde de aansluiting.

TalentenAcademie Noord Nederland

Ook de betrouwbaarheid en uitbreidbaarheid naar de toekomst was voor OSG Sevenwolden reden om op het glasvezelnetwerk van de Fryslân Ring aan te sluiten. OSG Sevenwolden participeert namelijk in de TalentenAcademie Noord Nederland. "Voor topsportende leerlingen wordt als uitgangspunt gehanteerd dat sport en training centraal staan en het lesaanbod daarop wordt afgestemd. Als de schaatskernploeg van Jong Oranje meedoet aan wedstrijden in het buitenland of op trainingskamp is, is het zaak om er straks voor te zorgen dat de lesstof en begeleiding door studiecoaches anytime en anywhere via de digitale snelweg wordt aangeboden", stelt Haverkamp.

Pionieren

Hoewel veel toepassingen nog in de kinderschoenen staan, groeien de technische mogelijkheden met de dag. Met OSG Sevenwolden wil Haverkamp graag een ‘early adapter' zijn om die techniek toe te passen in nieuwe leermethodes: "Dat zal gegarandeerd met vallen en opstaan gebeuren. Maar ook leren van je fouten is leren. Het is echt pionieren en voor ons als onderwijsinstelling een groot avontuur. Maar ik ben er van overtuigd dat de nieuwe generatie schooljeugd op deze wijze de motor gaat worden van een enorme technische vooruitgang in de maatschappij: van sport tot het midden- en kleinbedrijf."


« Terug naar het overzicht

GERELATEERD

Amsterdam telt meeste zombie computers

Amsterdam telt meeste zombie computers

04.10.2016

In Nederland is één op de 3389 computers geïnfecteerd door een virus waardoor het kan worden ingezet in een zogeheten botnet. Amsterdam kent de meeste 'zombies', zoals geïnfecteerde computers worden genoemd, gevolgd door Utrecht, Amersfoort, Naaldwijk en Rotterdam.

in Veiligheid, Internet
4.000 datalekken sinds 1 januari

4.000 datalekken sinds 1 januari

12.10.2016

Bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zijn sinds 1 januari 2016 bijna 4.000 meldingen van datalekken binnengekomen. Het gaat vaak om menselijke fouten, maar ook om serieuze lekken met medische gegevens. Zoals toen onlangs de patiëntgegevens van een Zwols ziekenhuis zijn ontvreemd.

in Veiligheid, Datanetwerken
Cybercrime: wie is de zwakste schakel?

Cybercrime: wie is de zwakste schakel?

15.12.2016

Het onderwerp Cybercrime kreeg de afgelopen weken ontzettend veel aandacht in de media. Zembla besteedde er een uitzending aan en ook Opgelicht?! zond gister de laatste van een driedelige special over Cybercrime uit. Wat als uw bedrijf via uw medewerkers wordt gehacked en criminelen mee kunnen kijken in uw gevoelige bedrijfsdata?

in Cloud, Veiligheid, Datanetwerken
Nederlanders niet voorbereid op cybercrime

Nederlanders niet voorbereid op cybercrime

03.10.2016

Een meerderheid van de Nederlandse computergebruikers maakt zich weinig zorgen over digitale veiligheid en schat de kans om slachtoffer te worden van de grootste dreigingen op internet, zoals ransomware, phishing en malafide advertenties veel lager in dan werkelijk het geval is.

in Veiligheid, Internet
Thumbs up: Facebook op het werk

Thumbs up: Facebook op het werk

29.09.2016

In oktober komt Facebook naar de werkplek. Met de zakelijke variant Facebook at Work wil het social medium, bekend van het opgestoken duimpje waarmee alles en iedereen ‘geliked’ kan worden, nu ook op de werkvloer de meest invloedrijke partij te worden met een communicatiemiddel voor tekst, spraak en video binnen organisaties.

in Bereikbaarheid, Internet
‘Google voegt Android en Chrome OS samen’

‘Google voegt Android en Chrome OS samen’

26.09.2016

Google komt mogelijk met een samengevoegde versie van het mobiele besturingssysteem Android en het laptopsysteem Chrome OS. Het hoofd van de Android-afdeling binnen Google verstuurde een mysterieuze tweet: "Ik heb het gevoel dat we over 8 jaar zullen praten over 4 oktober 2016."

in Mobiele Telefonie, Internet
Meld u aan voor Digitale Veiligheid 3.0

Meld u aan voor Digitale Veiligheid 3.0

03.01.2017

Digitale Veiligheid is het praktijkgerichte netwerkevent voor u als security en IT professional. Op donderdag 23 maart 2017 bent u van harte welkom bij ons evenement dat plaats vindt in Thialf Heerenveen. Tijdens het congres delen wij graag de nieuwste inzichten op het gebied van databeveiliging, hackers en wet- en regelgeving.

in Cloud, Veiligheid, Datanetwerken
Glasvezel levensader Nordwin College

Glasvezel levensader Nordwin College

08.03.2016

Nordwin College wordt ook wel de groenste school van Nederland genoemd. Met in totaal 6 locaties in Friesland is het een opleidingscentrum voor zo’n 3800 VMBO-groen leerlingen en MBO studenten. Al sinds 2005 is adviseur Herman Oortmann van Fryslân Ring nauw betrokken bij Nordwin College.

in Cloud, Datanetwerken
“Alleen was ons dit niet gelukt”

“Alleen was ons dit niet gelukt”

19.03.2013

Technologie en automatisering spelen bij Lasaulec een belangrijke rol om de dienstverlening aan de klant doorlopend te verbeteren. Hoofd ICT Hessel Hogendorp schakelde Fryslân Ring in voor advies en optimalisatie. “al snel werd de meerwaarde van de integrale benadering door adviseur Michael de Kraaij duidelijk."

in Datanetwerken, Mobiele Telefonie, Internet
Leren op de digitale snelweg

Leren op de digitale snelweg

26.04.2013

Waar het midden- en kleinbedrijf op dit moment een forse inhaalslag maakt in het slim toepassen van de mogelijkheden van de digitale snelweg, is het gebruik van internet binnen onderwijsinstellingen al langere tijd gemeengoed. Snelle glasvezelverbindingen worden ingezet om de automatisering van onder meer de administratie efficiënter in te richten.

in Veiligheid, Datanetwerken, Internet