Minder nieuwe glasvezelaansluitingen in Nederland


Minder nieuwe glasvezelaansluitingen in Nederland

Terwijl de hoeveelheid data die we verbruiken explosief groeit, wordt bij minder huishoudens en kleine bedrijven de snelste vorm van internet aangelegd. Waar op het hoogtepunt in 2013 in zes maanden tijd nog bijna 300 duizend adressen van glasvezel werden voorzien, waren dit er in het afgelopen half jaar minder dan 50 duizend, meldt de NOS.

Op dit moment heeft een derde van alle Nederlandse huishoudens toegang tot supersnel internet via glasvezel. Als de aanleg in dit tempo doorgaat, duurt het nog zeker vijftig jaar voordat alle huishoudens in Nederland glasvezel hebben. Wethouder Stef Depla van Eindhoven maakt zich zorgen. Hij wil overal in zijn stad glasvezel. "Anders rijden we niet meer over de innovatiesnelweg, maar hobbelen we over een paar jaar over een digitale landweg. En als we pech hebben, vallen we stil." Depla wil dat het Rijk dit niet puur aan de markt overlaat: "Waar blijft de Nederlandse ambitie en daadkracht? We pompen miljarden in asfalt. Laten we datzelfde doen voor de aanleg van onze digitale snelwegen."

KPN en Ziggo

De vertraagde opmars is voor een groot deel te wijten aan KPN, stelt de NOS. Dat bedrijf nam de grootste bouwer van glasvezelverbindingen voor consumenten, Reggefiber, in 2014 over. Sindsdien legt Reggefiber veel minder glasvezel aan. In het halfjaar voor de overname sloot Reggefiber nog bijna 200 duizend mensen aan op glasvezel; het afgelopen halfjaar waren dat er maar 27 duizend. KPN zet nu steviger in op het verbeteren van zijn ADSL-netwerk, in plaats van de aanleg van glasvezel. Concurrent Ziggo hanteert die strategie al veel langer en legt helemaal geen glasvezel aan.

Dino aan het infuus

Voor veel scholen, mkb-bedrijven en zzp'ers is een snelle internetverbinding noodzakelijk. Veel te vaak moeten zij zich echter behelpen met een aansluiting op de oudere telefonie- en kabelnetwerken. De NOS laat hierover hoogleraar breedbandnetwerken Ton Koonen van de TU Eindhoven aan het woord. Hij is van mening dat glasvezelinternet noodzakelijk is. "Je kunt de snelheid van die oudere netwerken nog wel wat omhoog schroeven, maar het blijft een beetje of je een dino aan het infuus legt", zegt Koonen. "De kabel- en kopernetwerken lopen op hun tandvlees."

Lees hier het volledige nieuwsbericht van NOS.


« Terug naar het nieuwsoverzicht

GERELATEERD

Gratis wifi in basiskamp Mount Everest

Gratis wifi in basiskamp Mount Everest

10.02.2017

Bergbeklimmers die in de basiskampen van de Mount Everest wachten op de juiste weersomstandigheden voor hun klim naar de top, hoeven zich voortaan niet meer te vervelen. De Nepalese telecomwaakhond gaat namelijk gratis wifi aanleggen in het Lukla-Everest Basiskamp en het Annapurna Basiskamp.

in Glasvezel Buitengebied
Meld u aan voor Digitale Veiligheid 3.0

Meld u aan voor Digitale Veiligheid 3.0

03.01.2017

Digitale Veiligheid is het praktijkgerichte netwerkevent voor u als security en IT professional. Op donderdag 23 maart 2017 bent u van harte welkom bij ons evenement dat plaats vindt in Thialf Heerenveen. Tijdens het congres delen wij graag de nieuwste inzichten op het gebied van databeveiliging, hackers en wet- en regelgeving.

in Cloud, Veiligheid, Datanetwerken
Cybercrime: wie is de zwakste schakel?

Cybercrime: wie is de zwakste schakel?

15.12.2016

Het onderwerp Cybercrime kreeg de afgelopen weken ontzettend veel aandacht in de media. Zembla besteedde er een uitzending aan en ook Opgelicht?! zond gister de laatste van een driedelige special over Cybercrime uit. Wat als uw bedrijf via uw medewerkers wordt gehacked en criminelen mee kunnen kijken in uw gevoelige bedrijfsdata?

in Cloud, Veiligheid, Datanetwerken
Provincieplannen breedband weer mislukt

Provincieplannen breedband weer mislukt

25.11.2016

De Leeuwarder Courant kopt vandaag dat breedband weer is mislukt. De door de Provincie Fryslân beoogde aandelenverwerving in kabelexploitant Kabelnoord is van de baan. Bij nader inzien en na juridisch advies ingewonnen te hebben, vreest de provincie dat dit in strijd is met de Aanbestedingswet.

in Glasvezel Buitengebied
Provincie presenteert nieuw breedbandplan

Provincie presenteert nieuw breedbandplan

20.02.2017

De Provincie Fryslân heeft haar nieuw voorgestelde aanpak voor breedband in de witte gebieden gepresenteerd aan een selectie van partijen uit de markt en andere betrokkenen. Ook Fryslân Ring was door de Provincie uitgenodigd voor deze marktconsultatie.

in Glasvezel Buitengebied
Snel internet essentieel voor krimpdorpen

Snel internet essentieel voor krimpdorpen

30.03.2017

Kleine dorpen in krimpregio’s komen goed uit de crisis, kopt de Leeuwarder Courant vandaag. Goede infrastructuur in de vorm van onder meer snel internet zijn nu van essentieel belang, stelt onderzoeker Anja Steenbekkers van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

in Glasvezel Buitengebied
“Twee vliegen in één klap: Glasvezel voor Hallum en voordelige telefonie!”

“Twee vliegen in één klap: Glasvezel voor Hallum en voordelige telefonie!”

21.05.2015

Gerrit Douwe de Vries, mede-eigenaar De Vries Transport: “Ik stond toen op het punt om bij een provider een telefonie contract af te sluiten waar ik, achteraf gezien, hoe dan ook spijt van zou krijgen. Diederik Everts heeft me dit doen inzien en een heel scherp tegenvoorstel gedaan. En heeft ons ook bij de uitvoering erg goed begeleid.”

in Bereikbaarheid, Glasvezel Bedrijventerrein, Mobiele Telefonie
Belangrijk nieuws buitengebied Littenseradiel

Belangrijk nieuws buitengebied Littenseradiel

11.07.2017

De werkgroep Littenseradiel op Glas wil bij voldoende belangstelling eind 2017 starten met de aanleg van glasvezel in het gehele buitengebied van Littenseradiel. Voor de aanleg van het glasvezelnetwerk wordt samengewerkt met Fryslân Ring, de coöperatie die al glasvezel heeft aangelegd in vijf van de dorpen in de gemeente.

in Bereikbaarheid, Glasvezel Buitengebied
Opnieuw uitstel snel internet Friesland

Opnieuw uitstel snel internet Friesland

19.04.2017

De Provincie Fryslân kondigt opnieuw uitstel aan van snel internet voor Friesland. Dat schrijft de Leeuwarder Courant vandaag. De eerder aangekondigde besluitvorming wordt over de zomer getild. Pas in oktober verwacht het provinciebestuur met uitsluitsel te komen.

in Glasvezel Buitengebied
Video: Brekkenpolder aangesloten op glasvezel

Video: Brekkenpolder aangesloten op glasvezel

17.09.2015

De aanleg van glasvezel in Brekkenpolder bij Lemmer is afgerond! Inwoners en ondernemers van dit buitengebied kunnen nu gebruik maken van een supersnelle internetverbinding. Anne Glasbergen van Zeilschool De Kikkert is apetrots. Samen met Fryslân Ring is dit project gerealiseerd, als één van de 8 startup projecten van de Provinsje Fryslân.

in Glasvezel Buitengebied