Provincie presenteert nieuw breedbandplan


Provincie presenteert nieuw breedbandplan

Eind januari heeft een ruime meerderheid van de provinciale fracties ingestemd met een nieuw plan van Gedeputeerde Staten voor een provinciale breedbandaanpak. Ditmaal is de hoop gevestigd op een achtergestelde lening van maximaal 35 miljoen euro aan een te selecteren partij, die de ongeveer 25 duizend ‘witte adressen’ in het Friese buitengebied van snel internet gaat voorzien. Afgelopen donderdag werd het plan gepresenteerd aan een groep genodigden, waaronder Fryslân Ring, om te kijken of de voorgestelde lening tot een daadwerkelijk werkbare oplossing kan leiden.

Geen nieuwe alternatieven

De bijeenkomst betekende een kennismaking met enkele nieuwe gezichten bij de Provincie. De taskforce breedband onder leiding van Arie Piet heeft haar werk opgeleverd en met het door de politiek genomen besluit tot aanbesteding van een achtergestelde lening is de verdere coördinatie nu in handen van programmamanager Sieds Hoitinga en projectleider Fedde Moedt. Ten aanzien van de keuze voor een achtergestelde lening was eerstgenoemde overigens duidelijk: dit is een door de politiek bekrachtigd besluit en het is niet de bedoeling om weer met nieuwe alternatieven te komen voor een provinciale breedbandaanpak.

Geld voor wit en grijs

Met deze marktconsultatie wil de provincie de tenderprocedure voor de achtergestelde lening tegen het licht te houden, om met de input van de aanwezigen een en ander vervolgens verder in detail uit te werken. Naast de achtergestelde lening voor de witte adressen in het buitengebied is er als separate regeling ook nog een bedrag van 12 miljoen euro beschikbaar voor marktconforme leningen voor het aansluiten van ‘grijze adressen’. Daarnaast is er een reservering van 5 miljoen euro voor het aansluiten van de laatste paar procent extreem verafgelegen en daarmee zeer dure ‘witte adressen’ in het buitengebied.

De presentatie van de aanbestedingsprocedure kan hier worden gedownload. Bij de beoogde planning plaatsten diverse aanwezigen overigens de kanttekening dat deze wel erg optimistisch lijkt, aangezien zowel met het inschrijven op een aanbesteding als het beoordelen van de inschrijvingen in de praktijk een aanzienlijke hoeveel tijd en energie gemoeid is.


« Terug naar het nieuwsoverzicht

GERELATEERD

Meld u aan voor Digitale Veiligheid 3.0

Meld u aan voor Digitale Veiligheid 3.0

03.01.2017

Digitale Veiligheid is het praktijkgerichte netwerkevent voor u als security en IT professional. Op donderdag 23 maart 2017 bent u van harte welkom bij ons evenement dat plaats vindt in Thialf Heerenveen. Tijdens het congres delen wij graag de nieuwste inzichten op het gebied van databeveiliging, hackers en wet- en regelgeving.

in Cloud, Veiligheid, Datanetwerken
Cybercrime: wie is de zwakste schakel?

Cybercrime: wie is de zwakste schakel?

15.12.2016

Het onderwerp Cybercrime kreeg de afgelopen weken ontzettend veel aandacht in de media. Zembla besteedde er een uitzending aan en ook Opgelicht?! zond gister de laatste van een driedelige special over Cybercrime uit. Wat als uw bedrijf via uw medewerkers wordt gehacked en criminelen mee kunnen kijken in uw gevoelige bedrijfsdata?

in Cloud, Veiligheid, Datanetwerken
Provincieplannen breedband weer mislukt

Provincieplannen breedband weer mislukt

25.11.2016

De Leeuwarder Courant kopt vandaag dat breedband weer is mislukt. De door de Provincie Fryslân beoogde aandelenverwerving in kabelexploitant Kabelnoord is van de baan. Bij nader inzien en na juridisch advies ingewonnen te hebben, vreest de provincie dat dit in strijd is met de Aanbestedingswet.

in Glasvezel Buitengebied
Gratis wifi in basiskamp Mount Everest

Gratis wifi in basiskamp Mount Everest

10.02.2017

Bergbeklimmers die in de basiskampen van de Mount Everest wachten op de juiste weersomstandigheden voor hun klim naar de top, hoeven zich voortaan niet meer te vervelen. De Nepalese telecomwaakhond gaat namelijk gratis wifi aanleggen in het Lukla-Everest Basiskamp en het Annapurna Basiskamp.

in Glasvezel Buitengebied
Provincie presenteert nieuw breedbandplan

Provincie presenteert nieuw breedbandplan

20.02.2017

De Provincie Fryslân heeft haar nieuw voorgestelde aanpak voor breedband in de witte gebieden gepresenteerd aan een selectie van partijen uit de markt en andere betrokkenen. Ook Fryslân Ring was door de Provincie uitgenodigd voor deze marktconsultatie.

in Glasvezel Buitengebied
Belangrijk nieuws buitengebied Littenseradiel

Belangrijk nieuws buitengebied Littenseradiel

11.07.2017

De werkgroep Littenseradiel op Glas wil bij voldoende belangstelling eind 2017 starten met de aanleg van glasvezel in het gehele buitengebied van Littenseradiel. Voor de aanleg van het glasvezelnetwerk wordt samengewerkt met Fryslân Ring, de coöperatie die al glasvezel heeft aangelegd in vijf van de dorpen in de gemeente.

in Bereikbaarheid, Glasvezel Buitengebied
Opnieuw uitstel snel internet Friesland

Opnieuw uitstel snel internet Friesland

19.04.2017

De Provincie Fryslân kondigt opnieuw uitstel aan van snel internet voor Friesland. Dat schrijft de Leeuwarder Courant vandaag. De eerder aangekondigde besluitvorming wordt over de zomer getild. Pas in oktober verwacht het provinciebestuur met uitsluitsel te komen.

in Glasvezel Buitengebied
Snel internet essentieel voor krimpdorpen

Snel internet essentieel voor krimpdorpen

30.03.2017

Kleine dorpen in krimpregio’s komen goed uit de crisis, kopt de Leeuwarder Courant vandaag. Goede infrastructuur in de vorm van onder meer snel internet zijn nu van essentieel belang, stelt onderzoeker Anja Steenbekkers van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

in Glasvezel Buitengebied
Video: Brekkenpolder aangesloten op glasvezel

Video: Brekkenpolder aangesloten op glasvezel

17.09.2015

De aanleg van glasvezel in Brekkenpolder bij Lemmer is afgerond! Inwoners en ondernemers van dit buitengebied kunnen nu gebruik maken van een supersnelle internetverbinding. Anne Glasbergen van Zeilschool De Kikkert is apetrots. Samen met Fryslân Ring is dit project gerealiseerd, als één van de 8 startup projecten van de Provinsje Fryslân.

in Glasvezel Buitengebied